Ce sunt panourile solare
Pe scurt, panourile solare sunt aceste dispozitive care utilizează radiația solară pentru a produce ulterior alte resurse. Acestea sunt fabricate din materiale speciale, care absorb lumina și căldura soarelui prin intermediul celulelor din componența lor, le transformă și le eliberează apoi sub formă de energie termică (pentru încălzirea apei sau pentru aportul la încălzirea casei, de exemplu).

Spre deosebire de ceilalți combustibili folosiți la producerea căldurii și a curentului (cărbuni, gaze, lemne etc.), energia solară este o resursă inepuizabilă, gratuită și, poate cel mai important aspect, regenerabilă și nepoluantă (așa numita „energie verde“).

Avantajele panourilor solare

  1. Avantajele aduse de instalarea unor panouri solare sunt importante, aceste dispozitive contribuind semnificativ la tranziția către un stil de viață eco-friendly și la protejarea mediului înconjurător:
  2. Reducerea poluării. Panourile solare utilizează energia solară, o resursă regenerabilă și inepuizabilă, care nu poluează mediul, așa cum se întâmplă în cazul combustibililor tradiționali (cărbuni, gaze etc.);
  3. Costuri scăzute. Pentru că este produsă de la sine și nu implică extra-costuri de exploatare, energia solară este gratuită, ceea ce înseamnă că încălzirea apei menajere și a casei se va face cu buget redus;
  4. Instalare simplă și rapidă. Panourile solare sunt ușor de montat și pot fi amplasate atât pe acoperișul caselor, cât și pe câmpurile deschise, în funcție de nevoile fiecăruia;
  5. Întreținere minimală și rezistență. Panourile solare au o durată de viață îndelungată (peste 20 de ani) și nu necesită o mentenanță complicată, mai ales că funcționarea acestora depinde aproape în totalitate de lumina soarelui. În plus, în cazul în care o componentă se strică (de exemplu, un tub al panourilor solare vidate), o poți înlocui cu ușurință.

Dezavantajele panourilor solare

Chiar dacă beneficiile panourilor solare cântăresc mai greu, înainte de a lua o decizie în privința lor, va trebui să fii în temă și cu posibilele dezavantajele pe care le implică.

  1. Costurile inițiale de achiziție a panourilor solare sunt mai mari decât cele ale metodele tradiționale de încălzire utilizate de oameni pentru producerea căldurii, însă partea bună este că investiția se amortizează în timp prin reducerea bugetului alocat încălzirii.

Montajul și întreținerea panourilor solare

În ceea ce privește montajul panourilor solare, acestea se instalează fie pe acoperișul casei sau al clădirii, în zona expusă la soare cel mai bine (de regulă, pe direcția sudică), fie pe sol, dacă acest lucru este posibil. În linii mari, montajul panourilor solare este executat de profesioniști și se desfășoară astfel:

  1. Alegerea locului de instalare (poate fi pe acoperiș, pe terasă ori pe sol, însă importantă este orientarea către soare);
  2. Montajul propriu-zis (implică instalarea unor șine și a unor cadre de susținere care vor fixa panourile solare);
  3. Alegerea unghiului de înclinație (în general, panourile sunt înclinate la 45 de grade, astfel încât lumina să se reflecte corespunzător);
  4. Punerea în funcțiune. Odată montate, panourile solare sunt conectate la boiler și la celelalte aparate de încălzire din casă și sunt gata de utilizat.

Construcția sistemului de panouri solare va fi stabilită în funcție de configurația spațiului. Dacă este montat pe sol, va trebui ca acesta să nu fie obstrucționat de copaci sau de alți factori, pentru a putea absorbi cum trebuie lumina solară.

Cât despre întreținerea panourilor solare, acestea nu implică niște costuri foarte mari. Odată puse în funcțiune, nu mai trebuie decât să te asiguri că sunt curățate în mod constant de praf și de murdărie (se curăță cu ușurință cu apă caldă și o cârpă, de preferat la primele ore ale dimineții, când soarele încă nu bate puternic).

În ceea ce privește verificarea și monitorizarea lor, este recomandat să apelați la o echipă de specialiști care să poată evalua corect situația firelor, a conexiunilor, chiar și amplasarea panourilor solare.

În concluzie, panourile solare sunt, la momentul actual, una dintre cele mai bune opțiuni pentru cei care vor să apeleze la o metodă neconvențională de producere a energiei, să aibă costuri reduse în ceea ce privește încălzirea casei și a apei menajere, dar și să se bucure de un mediu mai puțin poluat, apelând la o resursă regenerabilă și inepuizabilă.